Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0412 - 626 272
  • info@vbadviescentrum.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Huis kopen? Vooraf sparen is echt noodzakelijk

Verhuizen kost geld, maar onderschat de kosten van het kopen van een huis ook zeker niet. Een spaarbuffer van tienduizenden euro’s is aan te raden. 

Een huis kun je met een hypotheek volledig financieren, maar voor de bijkomende kosten heb je toch echt eigen geld nodig. Maar ook voor het inrichten van het huis en het verhuizen zelf heb je geld nodig. Voordat je de nieuwe woning inricht ga je het liefst het huis gelijk verbouwen, een nieuwe vloer leggen of toch een nieuwe keuken of badkamer plaatsen. Een spaarkapitaal van tienduizenden euro’s achter de hand hebben kom je waarschijnlijk niet onderuit.

Maak een begroting voor de kosten voor het kopen en het financieren

De bijkomende kosten voor het kopen van een huis kun niet meer financieren. De kosten moet je wel betalen, dus kun je pas een huis kopen als je het benodigde bedrag aan spaargeld bij elkaar hebt. Deze kosten kun je goed inschatten. Je weet bijvoorbeeld dat de overdrachtsbelasting 2 procent is. De kosten van het laten taxeren en de kosten van de notaris kunnen verschillen, maar zijn vooraf wel op te vragen. Hetzelfde geldt voor de advies- en bemiddelingskosten.

Het gaat om nieuwe meubels, maar bijvoorbeeld ook om het laten schilderen van de binnenkant van het huis.​

Maak ook een begroting voor de verbouwingen en verbeteringen

Om verrassingen achteraf te voorkomen kun je beter vooraf duidelijk hebben welke kosten je verder nog kunt verwachten. Je kunt baat hebben bij een bouwkundige keuring. Hierin wordt namelijk ook een schatting opgenomen van kosten die je kunt verwachten. Ook de kosten voor het inrichten van het huis kun je ongeveer schatten. Het gaat om nieuwe meubels, maar bijvoorbeeld ook om het laten schilderen van de binnenkant van het huis. 

Een extra hypotheek afsluiten voor een verbouwing

Je hoeft een huis niet in één keer op te knappen. Bepaalde werkzaamheden kun je uitstellen, maar dat geldt niet voor noodzakelijk onderhoud. Hier moet je dus wel geld voor achter de hand hebben. Voor het verbouwen van het huis kun je mogelijk een aanvullende hypotheek krijgen. Ga hierover in gesprek met een hypotheekadviseur. Doe dit bij voorkeur voordat je het huis koopt. De maandlasten moeten namelijk nog wel steeds goed betaalbaar blijven. 

Het kopen uitstellen is niet zonder risico’s

Het sparen voor het kopen van een huis is verstandig, maar het uitstellen van het kopen kan ook negatief uitvallen. Als de huizenprijzen blijven stijgen zoals in de afgelopen jaren, stijgt ook het bedrag dat je achter de hand moet hebben. Je loopt het risico dat de stijging van het noodzakelijk te sparen bedrag sneller stijgt dan het opgebouwde spaarkapitaal. De extreem lage spaarrente hoef je namelijk ook niet op te vertrouwen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-01-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.