Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0412 - 626 272
  • info@vbadviescentrum.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Krijg ik een volwaardige AOW uitkering?

Alle Nederlanders hebben recht op een AOW-uitkering, maar het kan wel gebeuren dat er hiaten ontstaan. Waar kan het door komen?

Via een heffing over jouw inkomen draag je bij aan het betalen van de AOW. Op deze manier koop je jezelf eigenlijk in. Vanaf 50 jaren vóór jouw pensioenleeftijd bouw je ieder jaar 2 procent van de rechten op. Op jonge leeftijd heb je misschien nog geen inkomen, maar de opbouw start wel al zonder een inleg van jouw kant. Er zijn situaties waardoor je geen volledig recht hebt op een AOW-uitkering. Dat is het geval als je een jongere partner hebt of als je in het buitenland hebt gewoond.

Partners hebben ieder recht op 50 procent van het netto minimumloon.​

 

De AOW bedraagt een percentage van het minimumloon

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van jouw woonsituatie. Een alleenstaande heeft recht op 70 procent van het netto minimumloon. Partners hebben ieder recht op 50 procent van het netto minimumloon. Gezamenlijk krijgen ze dus 100 procent. Tot 2015 bestond er onder voorwaarden recht op een partnertoeslag als de oudste van de partners al AOW had en de jongste nog niet. Partners met een leeftijdsverschil die met pensioen gaan hebben er sinds 2015 geen recht meer op.

Waar hebt je recht op als je bent geëmigreerd naar Nederland?

Stel je hebt de pensioengerechtigde leeftijd bereikt op je 68e verjaardag. In de 50 jaren daarvoor begin je normaal gesproken met het opbouwen. Als je op je 40e naar Nederland bent gekomen, mis je in de opbouw dus (40 – 18) 22 jaren. Jouw recht op een AOW-uitkering bedraagt hierdoor 28 jaar x 2 procent = 56 procent van het recht op AOW. Vanaf de pensioengerechtigde leeftijd bedraagt de uitkering dus 56 procent van de geldende uitkering.

Ook met een jongere partner ontstaat er een tekort

Zodra de oudste partner de pensioengerechtigde leeftijd bereikt volgt er een AOW-uitkering ter hoogte van 50 procent van het netto minimumloon. Zodra de jongste ook met pensioen gaat, komt de uitkering op het reguliere niveau, maar met een groot leeftijdsverschil ontstaat er dus een financieel tekort. Met een leeftijdsverschil van 10 jaar, moet je dus gedurende 10 jaren een tekort van op dit moment ruim 800 euro per maand overbruggen. Door het opbouwen van aanvullende pensioenvoorzieningen kun je het tekort opvangen.

Een tekort heeft ook invloed op een aanvullend pensioen

Bij het opbouwen van een aanvullend pensioen wordt ook rekening gehouden met het recht op een AOW-uitkering. Een tekort zorgt dan ook voor een tekort met het aanvullend pensioen erbij.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-05-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.