Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0412 - 626 272
  • info@vbadviescentrum.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

De hypotheeklasten betalen gaat niet lukken – Wat nu?

Door financiële tegenslagen kun je in de situatie terechtkomen dat je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Wat kun je in dat geval doen?

Bij het kopen van een huis zorg je ervoor dat de hypotheeklasten niet te hoog zijn. Je moet met het maandelijkse inkomen de lasten met gemak kunnen dragen. Daar letten banken ook op bij het verstrekken van hypotheken, maar gedurende de looptijd van de hypotheek kan er iets veranderen waardoor de lasten te hoog worden. In het uiterste geval moet je het huis verkopen, maar als het een tijdelijk probleem is, kun je samen met je hypotheekadviseur zoeken naar een oplossing.

Door de coronacrisis stellen banken voor om tijdelijk uitsluitend de hypotheekrente te incasseren en niet de maandelijkse aflossing. Op verzoek kunnen huiseigenaren dan een aantal aflossingen overspringen. Ook banken dragen op deze manier een steentje bij om de coronacrisis door te komen.

Wat doe je als het betalen van de hypotheeklasten deze maand niet lukt?

Snel handelen is in dit geval belangrijk. Geef bij voorkeur voordat het bedrag verschuldigd is aan dat het betalen een probleem gaat worden. Op deze manier toon je aan dat je van goede wil bent en dan is de bank eerder bereid om een regeling met je te treffen. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met de bank, maar jouw hypotheekadviseur helpt jou ook graag in dit soort gevallen. Je kunt afspreken om de maandlast op te delen in meerdere stukken en verdeeld over de komende maanden weer in te halen.

 Je zorgt dus voor extra bestedingsruimte.​

 

Verwacht je dat het een terugkerend probleem wordt?

Je kunt met de bank een betalingsregeling afspreken, maar in de opvolgende maanden moet het betalen van de hypotheeklasten wel weer lukken. Anders is er namelijk een structureel probleem en is een betalingsregeling niet de oplossing. De achterstanden zullen in dat geval alleen maar oplopen. Bovendien kan een uitblijven van verplichte aflossing een fiscaal probleem gaan opleveren.
De hypotheekadviseur kan dat feilloos voor je uitrekenen. En kan dan alsnog gaan zoeken naar een oplossing voor het financiële probleem. Want alleen een betalingsregeling is dan niet voldoende.
De regeling kun je combineren met het schrappen van vaste lasten of het omzetten van de hypotheek. En je kunt op die manier weer zorgen voor extra bestedingsruimte.

Ga je de achterstand niet weer inlopen?

De vooruitzichten kunnen ook dermate slecht zijn dat je eigenlijk de conclusie kunt trekken dat de hypotheeklasten ook de komende maanden en jaren niet betaalbaar zijn. Als er geen alternatieven meer zijn kan het verkopen van het huis de enige oplossing zijn. Met overwaarde in het huis kun je gelijk tot verkoop van het huis overgaan. Zonder een overwaarde moet je in gesprek met de bank op zoek naar een oplossing. Met een hypotheek met NHG heb je in dat geval nog een extra zekerheid. Bij gedwongen verkoop door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid kunnen de schulden worden kwijtgescholden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 15-05-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.