Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0412 - 626 272
  • info@vbadviescentrum.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Je huis verkopen om aan een goedkopere hypotheek te komen?

Zit je nog jaren vast aan een hoge hypotheekrente? Je kunt er boetevrij vanaf komen. Bij verkoop kun je namelijk vaak boetevrij aflossen. En dat maakt een grotere woning ineens heel goed haalbaar..... 

Wanneer je je huidige hypotheek wil omzetten naar een lagere rente, zal jouw bank je doorgaans een boete berekenen. Maar bij verkoop van jouw huis wordt die boete doorgaans niet berekend. Heb je toch al plannen voor een volgende stap op de huizenmarkt? Dan is het besparen op de boeterente wel een extra reden om het kopen niet te lang uit te stellen.

Zonder verkoop kan de boeterente hoog uitvallen

Stel, je hebt een hypotheek van 250.000 euro. Deze heb je 10 jaar geleden afgesloten tegen een hypotheekrente van 4 procent. Vanaf nu gerekend staat de hypotheekrente dus nog 10 jaar vast.
Zou je de hypotheek 'oversluiten' (je blijft dan in jouw huidige woning wonen) dan kun je nu kiezen voor een veel lagere hypotheekrente. En die dan gelijk 20 jaar vast zetten. Oversluiten lijkt dus interessant.
Maar ook al kun je soms tot wel 25 procent boetevrij aflossen, bij het oversluiten van de hypotheek kan de boete toch nog oplopen tot wel 40.000 euro. Wat nu?

Maar met verkoop is de boeterente vaak nihil

Want de meeste hypotheken kun je in één keer aflossen bij verkoop van het onderpand (de woning). Op deze manier kom je dus goedkoop van de, naar huidige maatstaven, dure hypotheek af. Sterker nog, het geeft de mogelijkheid een veel duurdere woning te kopen voor dezelfde maandlasten als nu. 

| Voor dezelfde maandlasten een veel duurdere woning

Waarom rekenen banken een boeterente?

Door de hypotheekrente voor een bepaalde periode vast te zetten sluit je eigenlijk een contract met de bank. Je hebt bijvoorbeeld ooit een hypotheek afgesloten met een rentevaste periode van 20 jaar tegen een hypotheekrente van 4 procent. Je spreekt dus met de bank af dat je 4 procent aan rentevergoeding betaalt over de hypotheekschuld. Als de rente 5 jaar later veel hoger zou zijn, mag de bank jouw rente niet verhogen. Er is immers een overeenkomst dat jij 20 jaar lang 4 procent rente zal betalen?
Omgekeerd verwacht de bank dat ook van jou. Wanneer na die eerste 5 jaren de 'marktrente' toch veel lager zou zijn, wil de bank jou ook aan het contract houden. Er is immers een overeenkomst? Wil je het contract dan toch verbreken? Dat kan, maar dan betaal je wel een boeterente. 

Oversluiten of verhuizen?

Ook als je geen verhuisplannen hebt kun je natuurlijk profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment. Met het oversluiten ben je inderdaad een boeterente verschuldigd, maar als je voordeliger uit bent kun je toch gewoon oversluiten. We rekenen het graag voor je uit. Want als je niet oversluit blijf je namelijk nog steeds de veel hogere hypotheekrente betalen. 

Heb je wel verhuisplannen? Dan is dit misschien het moment om daar eens serieus aan te gaan werken. Zonder boete de woning verkopen, gelijk afstappen van die hoge rente en dan voor lagere lasten een grotere woning kopen. Het klinkt onwaarschijnlijk. Maar het kan wel degelijk....


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-01-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.